sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Stef Penney: Näkymättömät

Alkusyksyllä kirjamessuilta mukaan tarttui takatekstin perusteella Stef Penneyn Näkymättömät. Kirjailija oli minulle entuudestaan aivan tuntematon. Näkymättömät on mustalaisyhteisöön sijoittuvat mysteeri. 

Rose Janko on ollut kadoksissa 7 vuotta eikä kukaan ole häntä kaivannut. Eräänä päivänä Rosen isä päätyy kuitenkin myös mustalaistaustaisen salapoliisin toimistolle ja haluaa selvittää onko Rose enää edes elossa. Seitsemän vuotta sitten Rose avioitui karismaattisen Ivon kanssa, joka kuului kiertävään mustalaisperheeseen. Rosen katoamisesta on useita eri tarinoita eikä asiaa helpota Jankojen elämäntyylin hämäräperäisyys. 

Tarina sijoittuu 1980 -luvun Englantiin ja tarina on kerrottu kahden eri kertojan näkökulmasta. Teini-ikäinen JJ asuu Jankojen kanssa asuntovaunussa ja miettii minkälaista olisi asua oikeassa talossa. Ray taas puoliksi mustalaisena elää hyvinkin normaalia valkoisten elämää Englannissa. 

Tarina pitää hyvin otteessaan ja mysteeri yllättääkin muutamaan otteeseen. Romaanissa on kuitenkin vähän liikaa löysyyttä ja siitä olisi selkeästi pystynyt joitain tarinalinjoja poistamaan kokonaan. Lisäksi kirjan lopussa on liikaa vielä tekstiä senkin jälkeen kun kuviot alkavat selvitä. Pidän aina romaaneissa siitä että niissä on jokin tietynlainen mielenkiintoinen miljöö. Pidin tässä kovasti mustalaiskulttuurin esille tuomisesta. Jokseenkin tosin tämä jää mielestäni hieman kevyeksi ja mielestäni tähän oltaisiin voitu mennä huomattavasti syvemmällekin. 

Kaiken kaikkiaan teos ei ole nyt mitään huippulukemistoa, mutta hyvin viihdyttävä kuitenkin! 

Kokonaisarvosana: 7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti