lauantai 17. tammikuuta 2015

Staffan Skott: Romanovit - keisarisuvun kohtaloStaffan Skott on ruotsalainen journalisti, joka on kirjoittanut paljon Venäjän ja Neuvostoliiton historiasta. Skottin teokseen Romanovit törmäsin sattumalta pokkarihyllyä tutkiessani. 

Kirja osoittautui kuitenkin olemaan oikea löytö! Harvoin löytää näin suorasanaisesti, mukaansatempaavasti ja kansantajuisesti kirjoitettua sukuhistoriaa. Tekstistä huomaa kirjoittajan olevan journalisti. Lisäksi kirja mielenkiintoinen, mikäli sinua kiinnostaa missä Romanovien suku menee tällä hetkellä. Suku ei todellakaan sammunut vuoden 1917 vallankumouksessa. Aikaisemmin olin lähinnä kiinnostunut viimeisen keisarin perheestä ja kohtalosta, mutta Skottin teoksen myötä paljastuikin koko suvun olevan erittäin kiehtova!

Lisäksi teosta ei ole kirjoitettu historian opukseksi lähtökohtaisestikaan. Heti alussa Skott toteaa, että kirja on tullut siinä sivussa kun hän on omasta kiinnostuksestaan tutkinut Romanovien historiaa. Hän on myös päässyt tapaamaan useita suvun jäseniä. Hän sai suukon myös Vera Konstantinovalta, suuriruhtinas  Konstantin Konstantinovitšin nuorin tytär, joka lapsena oli paljon viettänyt aikaa viimeisen tsaariperheen kanssa. 

Teoksessa pureudutaan historian aikana eläneiden Romanovien henkilöhahmoihin ja tuodaan paljon Romanoveista inhimillisiä puolia esille niin hyvässä kuin pahassakin. Lisäksi oli itselleni jopa yllättäväänkin kuinka elinvoimaisina Romanovien suku edelleen elää. Suvulla on edelleen viralliset sääntönsä ja tapansa sekä päämiehensä. Edelleenkin on tarkkaan tiedossa kuka olisi kaikkien sääntöjen mukaan Venäjän kruununperillinen ja jopa nykyäänkin suvusta on kruununperillinen omistanut elämänsä kruunun tavoitteluun sekä kruununperillisen asemassa elämiseen. Teos myös kertoo, kuinka Romanovien suku on levittäytynyt ympäri maailmaa pakonkin sanelemana vuoden 1917 alkaneiden tapahtumien jälkeen. 

Skott tekee kirjassa avoimesti ja rohkeasti kommentteja, huomioita ja johtopäätöksiä ääneen. Tämä mielestäni on yksi teoksen parhaimpia puolia. Välillä Romanovien suvun jäsenten elämään tehdään myös ironisia kommentteja tekstissä. 

Olen joitain Romanoveja käsitteleviä teoksia lukenut aikaisemminkin. Niistä lisää täällä. Kuitenkin Skott selvittää hyvin yksinkertaistaen suvun eri haaroja ja sukulaissuhteita, joten tässä on yllättävänkin helppo pysyä perässä ottaen huomioon erilaisten sukukiemurat. 

Pidin teoksesta kovasti, mutta haluan huomauttaa sen olevan mielestäni hyvin viihteellinen. Mikäli haluat tiukkaa historiallista faktaa, tämä ei ole se teos. Tämä on se teos, jos haluat tietää Romanovien suvusta nykyään sekä suvun sielunmaisemasta hieman suorasanaisesti kirjoitettuna. Skott kertoo kirjan alussa olevansa tasavallan kannattaja ja kirjassa onkin hyvin avoin henki. Romanovien heikkoudet, virheet sekä onnistumiset ja anti Venäjälle tuodaan kaikki yhtä rehellisesti esille. Teoksen myötä herää kuitenkin myös sympatiat suvulle ja myös sen vaikeilla vaiheille. Ei vain viimeisen tsaariperheen kohtalo vaan kaikilla Romanoveilla on ollut vaikeat vaiheensa. Suuri osa nuoruutensa keskellä rikkauksia eläneistä Romanoveista lopulta kuolivat suuressa köyhyydessä ja kalliit sukukorut oli pitänyt myydä kauan aikaa sitten, jotta sai edes ruokaa ja vaatteita. 

Tästä tulikin hyvin ajatusvirtaa, mutta suosittelen lämpimästi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti