keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Top 6 mitä voit tehdä treenissä väärin

Tätä ollaan mieheni kanssa niin monta kertaa pohdittu. Sali-innostuksen voi tappaa noin tuhannella eri tapaa, koska sen voi tehdä tuhannella tapaa aivan väärin. 

1. Väärät liikkeet. 
Monesti salilla näkee ihan perusjannuja, jotka tekee kaikenlaisia hifistelyliikkeitä. Ei kannata ruveta mukamas kauhean prooksi ihan heti. Ihan perusliikkeet ja kaikista isoimpien lihasten treenaaminen on ihan fine ja niistä näkee tuloksia myös kaikista nopeiten, joka taas innostaa käymään salilla pidempään. Ensinnäkin omalla salillani näkee tyttöjen jostani syystä käyttävän todella usein laitetta, jossa voit tehdä sisä- ja ulkoreisiä.   Itselläni alkaa olemaan mukavasti jo jaloissa muotoa ja sisäreidetkin ovat tässä saaneet lihasta läskin sijasta, mutta koskaan en ole vielä treenannut pelkästään sisäreisiä. Se ei ole perusliike eikä siihen ole aikaa perustreenissä. Mieheni on käynyt viitisen vuotta salilla ja on erittäin lihaksikkaassa kunnossa eikä hän ole vielä koskaan tehnyt esimerkiksi kylkiä tai epäkkäitä. Näitä näkee myös perusjannujen tekevän todella usein. Ei kannata ruveta liian kunnianhimoiseksi, pärjäät ilmankin.


2. Väärät painot.
Varsinkin tyttöjen ongelmana tuntuu olevan se, että painoja ei osata laittaa tarpeeksi. Tämä toki myös riippuu siitä mitä tavoittelee; lihasta vai kestävyyttä. Sääntö numero 1: salilla käyminen ei ole jumppaa. Viimeksi taisin salilla kuulla tyttöporukan keskustelevan treenistään "Hei, kuinka monta sarjaa teen tässä taljassa?" "Tee neljä" "Ai no hyvä, sit mä voin tehdä nää pari ekaa sillai tosi kevyesti". EI.EI.EI. Aina pitää vetää täysillä ja sarjan viimeinen liike pitää mennä hampaat irvessä. Ellei näin ole, laita lisää painoa. Ja vaikka näin olisikin, voit laittaa siltkin melkein lisää painoa. Ei sitä kuulu tehdä tuhannen toiston sarjaa, niin kuin siellä jumpassa tehdään. Salilla tehdään lyhyitä sarjoja isommilla painoilla. Ainakin jos haluaa lihasmassaa. 

3. Huono tekniikka. 
Vakiohan on tietysti se että liikkeet tekee tekniikan puolesta aivan liian väärin. Jätkillä tää tuntuu liittyvän vahvasti siihen, että painoja on aivan älyttömästi liikaa. Hauiskäännössä selkä vääntyy älyttömälle mutkalle. Tai kyynärpäät huitovat ties missä. Itse opettelen uudet liikkeet aluksi välillä melkein ilman painoa ja sitten kun sujuu niin laitetaan ne painot. 

4. Käy siellä salilla kanssa. 
Salilla käyminen voi olla myös todella turhauttavaa eikä se kehity mihinkään jos siellä käy joskus ja jouluna. Sääntö numero 2: säännöllisyys. Siellä pitää käydä systemaattisesti, jotta siitä on mitään hyötyä. Lisäksi siellä pitää käydä tarpeeksi. Yhteen - kahteen kertaan viikkoon et voi millään saada niitä kaikkia perusliikkeitäkään treenattua. Itselläni kolmeen päiväänkin tekee vähän tiukkaa. 


5. Jaottele lihasryhmät eri päiville.
Omasta mielestäni ei ole mitään järkeä tehdä vähän kaikkea kun on siellä salilla. Samainen naisporukka eräs päivä salilla teki kaikki lihasryhmät läpi ja esimerkiksi jaloista ainoa liike oli takareisilaitteessa. Mitäh? Yksi reisiliike ja se oli takareisi? Sääntö numero 3: keskity. Ei kannata hosua vähän sinne tai tänne. Tee jalat omana päivänä, tee yläkropat jaoteltuna ainakin pariin päivään. Lisäksi eräs Personal Trainer meinasi, että naiset voisivat omistaa myös pepulle oman päivänsä. Kyllä naisella pitää muotoa olla! Ei kaikkia lihaksia yhteen kertaan. Tähän perustuu myös se, että siellä salilla pitää käydä useampi kerta viikossa. Et saa millään treenattua kaikkea kerralla eikä se ole optimaalistakaan. 

6. Syö!
Naiset eivät ainakaan usko tähän miesten mantraan "Bulkkii bulkkii", mut jos muotoa kroppaansa haluaa niin näinhän se taitaa mennä. Samainen Personal Trainer meinasi, että näin 50 kiloisena naisena itseni pitäisi saada melkein 2000 kaloria päivässä, jotta siitä jäisi jotakin lihasten kasvuunkin. Tämä on ihan hirveä määrä kaloreita. Lisäksi samainen PT kielsi kolme kertaa viikossa tekemäni juoksulenkit. Kulutan kaiken energian eikä lihasten kasvulle jää mitään. Syö kuitenkin siis terveellisesti eikä mitä vaan roskaa.Nämä omia fiiliksia ja havaintoja siitä, mitä sitä välillä näkee. Perustyyppinä, joka on saanut itse todella yllättävänkin paljon lihasta näkyviin salilla, olen nämä havainnut. Asiat voivat mennä siis väärin todella monella tasolla. Siitä kuinka usein salilla käyt, minkälainen treeni sulla on, mitkä liikkeet teet, miten ne teet ja millä painoilla. 


1 kommentti:

  1. Niin... tai miten tekee toistot....enemmästä vähempään vai vähemmästä enempään...ei sekään hyvä ole jos joka päivä neuroottisesti vatkaa punteilla itsensä kipeäksi ja pitäisi palautua, kokemusta on ...puhtaus tietysti tärkein , tekee myös painoilla millä saa toistoa...itellä on toiminu pitkän etsimisen jälkeen esim. 3t2t1t vasemmalla3t2t1toist oikealla. vuorotellen eka kolmoset sit kakkoset jne. tai emmän ku kolme jne . vähä rudimenttimaisittain tavallaan nostaa edellisten päälle ja sit putkeen ja taas rudimenttia . 3v. 3o. 2v. 2o. 1v. 1o. tai enemmästä ku kolme ja taas tauon jälkeen putkeen. kyllä toimii. tai se 16 ,12,8,4 toistoa ja taas uudelleen uusi kerros. nim. rumpalipoika.......

    VastaaPoista