torstai 25. heinäkuuta 2013

Matkustelua ja elämästä nauttimista!Kirjoittelu jokseenkin viivästynyt, oli hektisempi työrupeama töissä muiden ollessa lomalla ja itse olin lomailemasssa Luxembourgissa ja Belgiassa työrupeaman jälkeen! Tässä joitakin palasia sieltä! (Lomalta.. Ei toki jääkylmästä toimistosta keskeltä heinäkuuta.)

Luxembourg on itselleni suhteellisen vieras paikka, niin kaupunkina kuin ylipäätään maanakin. En tunne kovinkaan tarkkaan maan historiaa. Kuitenkin suuntasimme tähän pieneen maahan iloisin mielin! Luxemburgin pääkaupungissa Luxemburgissa asuu noin 100 000 ihmistä, kaupunki tuntuu paljon isommalta. Kaupungissa tosin vierailee turisteja paljon, josta kaupunki saa volyymiä.

Luxembourgin erikoisuus tai the turistikohde on ”casematesit” The Casemates. Luxemburgin kaupungin alla menee ihan tuhoton verkosto käytäviä,  pieniä rappuja rappujen jälkeen, huoneita, tykkejä, tiirailuaukkoja jne. Ne kuuluvat kaikki suureen kokonaisuuteen,joka on rakennettu 1600 -luvulla suojaamaan Luxemburgia. Voin niin kuvitella myöhäiskeskiaikaiset sotilaat sinne vilistämään. Mielikuvitus ei tosin riitä siihen kuvittelemaan samaisia keskiaikaisia ihmisiä nakuttelemaan hakkujaan kun ovat rakentaneet tuon käsittämättömän laajan rakennelman maan alle kallioon.

Lisäksi itse Luxemburgin kaupunki on ihana nähtävyys. Sen laakso ja vanha kaupunki ovat niin valloittavat!

Kaupunkina Luxemburg oli aivan ihana! Keskeltä Luxemburgia menee laakso, joka on myös rakennettu paljolti täyteen. Kuitenkin laakson ansiosta keskusta on aivan ihanan vihreä, raikas ja tunnelmallinen. Kuvasta ei uskoisi, että se on otettu aivan Luxemburgin keskustasta! 

Paljolti myös ajeltiin ympäri Luxemburgia vuokratulla autolla. Kiertelimme muutamia vanhoja linnoja, joista osa olivat kuin suoraan jostakin Disneyn sadusta pyöreine torneineen. 

Kuvasta näkyy hyvin myös tyypillistä maisemaa Luxemburgista. Paljon oli korkeuseroja ja pieniä niin idyllisiä kyliä etten toisiin ole törmännyt! Luxemburgin maaseutu ja pienet kylät olivat yksi ihan parhaista matkan osuuksista. Kuvittele mielessäsi vanha ja tiivis, hieman maalaisromanttinen kylä - kyllä juuri niitä löytyi vaikka kuinka monta Luxemburgista! Kuvassa on Viandenin linna. 

Tässä näkymiä Luxemburgin kaupungista.

Ajeltiin siis myös Belgiassa. Luxemburgista Belgian puolelle ei ole kuin n. 20 minuutin matka. Jotenkin tuolla keski-Euroopassa ajellessa jotenkin ymmärtää paremmin kuinka iso asia EU ylipäätään on. Vaikka EU:n saamalle Nobelin rauhanpalkinnolle hieman ehkä naureskeltiinkin, on EU aidosti harvinaislaatuisella tavalla yhdistänyt Eurooppaa ja ollut luomassa rauhaa omalla tavallaan. Ajatellen ettei toisesta maailmansodasta ole kuin se 60-70 vuotta aikaa. Oma isoisänikin on ollut taistelemassa toisessa maailmansodassa Suomen Jatkosodassa. Schengenin sopimus sallii ihmisten vapaan liikkuvuuden ja on myös tuonut ihmisiä lähemmäksi ja maiden rajat ovat häilyneet. Aamulla Belgiasta Luxemburgiin oli hirveä työmatkaruuhka. Kiitos EU:n ja Shengenin sopimuksen ihmiset voivat vapaammin matkustella, olla tekemisissä toistensa kanssa ja jos joku haluaa muuttaa vaikka täältä Suomen perukoilta muuten vain muuttaa Luxemburgin maaseudulle ja perustaa siellä vaikka oman lehmäfarmin, hän voi sen vapaasti tehdä. Lisäksi esimerkiksi Saksan, Belgian ja Luxemburgin ihmiset jopa päivittäin käyvät toisen maan puolella kaupassa, töissä jne.  Onhan se aika iso juttu kuitenkin. Kun miettii. Vapaa liikkuvuus. Tämä hienous ei ehkä ihan niin paljon tunnu täältä Suomesta, koska toisella puolella on Venäjä ja sitten onkin merta, jonka yli ei ihan niin kätsästi hurauteta kauppaan. 

Mutta se siitä kiertotiestä.. 

Belgiassa käytiin esimerkiksi Orvalin luostarissa (nettisivuilla voit vierailla täältä), joka oli aika hieno. Lisäksi sai maistaa yhtä aitoa trappistiolutta, joita on maailmassa ilmeisesti vain kahdeksan kappaletta! Itse pidän lähinnä tummista oluista hyvin valikoivasti (en ole kovinkaan oluthenkisiä tapauksia) mutta kieltämättä olut oli kovin hyvää!
Belgian puolella käytiin myös yhdessä Outletissa vähän katsastamassa tarjouksia! Mukaan tarttui joitakin merkkilöytöjä, paikassa kun sattui olemaan vielä alennukset outlet -hinnoista. Mukaan tarttui kaksi Calvin Kleinin käsilaukkua, muutama paita ja Tommy Hilfigerin farkut (käsittämätöntä.. maksoivat jopa 10 euroa normaalin 150 euron sijaan. Joskus on myös hyötyä siitä että on pientä kokoa ja näitä löytöjä tekee). 

Ihana reissu kaiken kaikkiaan! Sää huikenteli yli 30 asteessa koko reissun ajan. Ah, jään niin kaipaamaan ihania cappucinoja! 


Mutta kuulemisiin jälleen! Sain kirjastosta lainaan Rowlingin Casual Vacancyn lainaan, en ole tähän mennessä ollut vielä kovinkaan vakuuttunut, mutta sepähän tässä nähdään!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti