maanantai 1. heinäkuuta 2013

Kirjafriikin lempitapahtuma?

Viikonloppuna olin Vanhan kirjallisuuden päivillä. Tapahtuma järjestetään vuosittain pienellä paikkakunnalla Pirkanmaalla, Sastamalassa. Olen ottanut tavakseni käydä koluamassa kyseisen tapahtuman joka vuosi, jos se on vain mahdollista. Paikalla on hirveä määrä eri puolilta Suomea kerääntyneitä antikvariaatteja. Yleensä joka vuonna on jokin vaihtuma teema, johon järjestettävät ohjelmat ja keskustelutilaisuudet liittyvät, mutta itse en ole ollut niistä kovinkaan kiinnostunut. Tämän vuoden teema oli "Kirjat - moraalin murtajia vai rakentajia?". 

 Yleensä itse lähden paikalle bongailemaan itselleni loppukesäksi kesälukemista. Muutoin olen aika laiska kiertämään antikvariaatteja, koska niissä käyminen on aika lailla bongailua. Joskus löytyy jotakin ja joskus ei. On niin kätevää tehdä löytöjä kun hirveä määrä antikvariaatteja on kokoontunut samaan läjään. 

Tämän vuoden löytöihin kuului kaksi L.M. Montgomeryn teosta, Sara Tarinatyttö ja Perinnönjakajat. Ensimmäinen on nuortenkirja, mutta omasta hyllystä löytyy jatkotarina tuohon kirjaan niin ajattelin että miksipä en lukisi kuitenkin ensimmäistäkin osaa. Olen aina rakastanut Montgomeryn kirjoja, enemmän nuorempana, mutta miksipä en vielä aikuisenakin! Lisäksi on harmillista, että osaa Mongomeryn kirjoista on ruvettu suomentamaan vasta 2000 -luvulla. Nämä kaksi kirjaa olivat itseasiassa uusia eikä mistään antikvariaatista. Vanhan kirjallisuuden päivillä aina rakennuksen toisessa kerroksessa on joitakin kustantamoja, jotka myyvät edullisesti kirjojaan. 

Lisäksi olen melkein joka vuosi ostanut muutaman Agatha Christien kirjan. 1950 -luvun painokset ovat mielestäni aika ihania. Näitä on Vanhan kirjallisuuden päivillä suhteellisen paljon tarjolla suhteellisen edullisesti. Mukavan kevyttä lukemista kesälle! Nyt meneillään oleva tiiliskivi Martinin A Feast for Crows ei oikein ole kätevää matkalukemista. 

Muutama vuosi sitten tein enemmänkin löytöjä Waltarilta, mutta tänä vuonna mukaan jäi vain tuo Ihmiskunnan viholliset. Viime vuonna tein useamman löydön Waltarin kirjoista, vanhoina hyväkuntoisina painoksina. 

Mukava tapahtuma kaikin puolin! Hyviä kesälukulöytöjä tulee tehtyä edullisesti! Lisäksi vanhat painokset kirjoista ovat aika ihania, vähän erilaisia mitä nykyään kirjakaupan hyllyltä saa. Tosin pitäisi myös alkaa rajoittamaan tätä oman kirjahyllyn kasvattamista. Pikaisesti laskin, että kirjahyllystäni löytyy yli 400 kirjaa. Täytyy alkaa kierrättämään kirjoja eteenpäin tutuille luettaviksi ettei ihan mahdottamaksi pääse paisumaan. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti