perjantai 19. huhtikuuta 2013

Daphne Kalotay: Bolsoin perhonen


Daphne Kalotayn ”Bolsoin perhonen” on surullisen kaunis tarina ystävyydestä, taiteesta ja epäilyksestä. Bostonissa asuva entinen Bolsoi- teatterin  menestynyt ballerina, Nina Revskaja päättää myydä arvokkaat korunsa huutokaupassa. Nina on salakuljettanut korunsa Neuvostoliitosta piilottamalla ne omiin vaatteisiinsa.  

Tarina liikkuu kahdessa eri aikaulottuvuudessa. Toinen tarinalinja kertoo Ninan nuoruudesta ja menetyksestä Stalinin ajan Neuvostoliitossa. Toinen aikalinja sijoittuu nykypäivän Bostoniin, jossa Nina Revskaja elää edelleen asunnossaan Commonwealth Avenuella Bostonissa.

Kirjan tarinaa vie eteenpäin korujen huutokauppa. Meripihkakorut ovat avain salaisuuksien paljastamiseen. Huutokauppaamalla korunsa, Nina on päättänyt sulkea viimeisen kerran esiripun menneisyyteensä muistoihin. Huutokauppakamarissa Ninan korujen huutokauppaa hoitava Drew Brooks ja professori Grigori Solodin alkavat selvittää korujen salaisuutta ja samalla Ninan elämän salaisuuksia, joista hän niin ehdottomasti kieltäytyy puhumasta. Tästä alkaakin paljastua salaisuuksien vyyhti, joka sisältää hyvinkin yllättäviä käänteitä.

Bolsoin perhonen on romaani niille, jotka samalla kaipaavat romaaniltaan jännitystä, rakkautta, mutta ennen kaikkea suurta ystävyyttä. Kirjaan sisältyy paljon ihmissuhteisiin liittyviä käänteitä, mutta se onnistuu kuitenkin olemaan laadukas romaani, sortumatta olemaan pelkkää ihmissuhdehömppää, joka on yleensä kirjallisuuden painajainen. 

Romaani kuvaa myös Stalinin ajan Neuvostoliittoa ja propagandan vaikutus tulee hauskasti kirjassa myös ilmi. Ninan ystävän joutuu vaikeuksiin juutalaisuutensa vuoksi sen ajan tyypilliseen tapaan julkisen vallan kanssa. Nina pohtii jo pyytävänsä apua Stalinilta, koska kyllähän isä Stalin ymmärtäisi ja varmasti auttaisi hyvän luontonsa mukaisesti. Neuvostoliiton henki on mielestäni siis otettu kirjaan mukaan sopivasti elävöittämään ja todentamaan kyseistä aikaa sen olematta kuitenkaan kirjan itsetarkoitus.

Kirja on kuitenkin kauniin, mutta myös riistävän surullinen. Itsessään jo aikaperspektiivi tuo tätä tunnetta mukanaan; entinen huippuballerina istuu nykyään omassa asunnossaan pyörätuolissa lähimpänä ystävänään sairaanhoitaja, joka käy säännöllisesti auttamassa. Lopuksi salaisuudet paljastuvat tuoden mukanaan suuren ja odottamattoman yllätyksen niin Grigorille, Drew’lle kuin Ninalle itselleenkin vielä vuosien jälkeen.

Kirja on Daphne Kalotayn esikoisromaani ja alkuteos Russian Winter on julkaistu 2010. En tiedä onko Kalotay julkaisemassa uutta romaania, mutta Bolsoin perhosen perusteella ainakin seuraavaa kirjaa kannattaa odottaa.

”Ruumiita jonossa. Totta kai nyt oli liian myöhäistä. Ne ihmiset olivat poissa, joka ainoa, ilman kunnon syytä, ja heistä oli jäljellä enää Ninan muistot – ja hänkin niin raihnainen, ettei selviäisi päivääkään ilman Cynthian apua. ’En pysty kuivaamaan edes omia kyyneleitäni, miten minä pystyisin korjaamaan erehdyksiä?’”

Kokonaisarvosana: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti