sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Arto Mustajoki: Kevyt kosketus venäjän kieleen Mustajoen Tieto-Finandia -ehdokkaanakin ollut teos Kevyt kosketus venäjän kieleen on oikein mielenkiintoinen kirja venäjän kielestä ja venäläisestä mentaliteetista kiinnostuneille.

Kirja on kirjoitettu mukavan kevyesti ja se aidosti on kevyt kosketus aiheeseen. Kirja on jaettu lyhyisiin kappaleisiin eri aiheiden mukaan. Oma kappaleensa löytyy mm. venäjän kielen nimien lausumiselle, suhuässille (todellisuudessahan venäjän kielessä on vain yksi ässä ;) sekä sille miksi venäläiset eivät kellu. Kirja on kirjoitettu sopivan viihteelliseksi, säilyttäen kuitenkin sen informatiivisen ja tietokirjamaisen olemuksen. Uskon että kirjasta löytyy esimerkiksi hauskoja kertomuksia sanojen ja sanontojen taustoista ja merkityksistä myös niille, jotka jo jonkin verran osaavat venäjää.

Kirjan voi lukea hyvin vaikka ei esimerkiksi osaisikaan kyrillisiä aakkosia. Osaan itse hieman venäjän kieltä ja toki kirjasta sai ehkä hieman enemmän irti kun pystyi vertailemaan esimerkkejä myös kyrillisten aakkosten pohjalta. Mustajoki on kuitenkin myös kirjoittanut sanat aina auki myös meille tutuilla aakkosilla.

Varsinkin meille suomalaisille on huomattavissa, ettei se venäläinen mentaliteetti ole ollenkaan niin erilainen. Lisäksi varsinkin suomen murteisiin on lainautunut paljon sanoja venäjältä. Palttoo, bonjata, snaijata, lusikka, urakka, remontoida, porkkana.. Lisäksi Mustajoki myös mainitsee muutamia sanoja, jotka ovat tulleet suomensukuisista kielistä venäjään, kuten esimerkiksi siika (сиг) ja taimen (таймень).

Kirja toimii varmasti myös hyvänä lähestymistapana venäjän kielen opiskelusta kiinnostuneille. Ja miksi et kiinnostuisi – puhuuhan venäjää ensimmäisenä tai toisena kielenä maailmassa n. 260 miljoonaa ihmistä. Lisäksi se venäjä ei ole edes nykyään kuin muutaman tunnin Allegro –junamatkan päässä!

Kokonaisarvosana: 9,5


-J

Ps. Kirjahyllyni on välillä oikea aarrearkku huonomuistiselle – ikinä en muista mitä sieltä löytyikään. Löysin kirjakaapin kätköistä kirjan ’Opas venäläisyyteen’ (toim.) Timo Vihavainen. Vuonna 2006 julkaistu kirja on ollut mm. Tampereen yliopiston venäjän kielen ja kulttuurin yhtenä pääsykoekirjana muutama vuosi sitten. Mustajoki on siihen myös kirjoittanut kappaleen venäjän kielestä. Hyppysissä kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta venäläisyydestä kiinnostuneille. (: Täytyy ottaa kirja seuraavaksi lukulistalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti