torstai 10. huhtikuuta 2014

Khaled Hosseini - Tuhat loistavaa aurinkoa


Olipa vihdoin aikaa lukea kirja! Sitä ei voi uskoakaan kuinka luksusta on kun on hetki aikaa lukea, käpertyä peiton alle ja ahmia hyvää kirjaa! Sitä on näissä kiireissä oppinut kummasti arvostamaan vapaa-aikaa!

Tuhat loistavaa aurinkoa kertoo kahden Afganistanilaisnaisen tarinan. Toinen syntyy kaksikymmentä vuotta aikaisemmin ja päätyvät saman miehen kanssa naimisiin. Afganistanilaisten naisten kohtalot määrittyvät sodan, miesten ja talibanien hallinnon mukaan. Heillä on hyvin vähän vaihtoehtoja, mutta heillä on toisensa.

Mariam on 15 –vuotias kun hänen rakas isänsä pettää hänet ja naittaa hänet kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rhasidille. Melkein kaksikymmentä vuotta myöhemmin 14 –vuotias Laila menettää perheensä ja rakkaansa Tariqin. Hänellä ei ole enää mitään jäljellä ja hänestä tulee Rhasidin toinen vaimo.


"Äiti laski jyväkulhon käsistään. Hän kohotti Mariamin leukaa sormellaan. 'Katso minuun' Vastahakoisesti Mariam totteli. Äiti sanoi 'Paina tämä mieleesi, tyttöseni, ja painakin kunnolla: niin kuin kompassin neula hakeutuu pohjoiseen, miehen syyttävä sormi löytää aina naisen. Aina. Muista se Mariam.'" 

Tarina kätkee taakseen kauniita, sydäntä riipaisevan surullisia kuin jopa järkyttäviäkin elementtejä.

Hossein on kieltämättä aivan mahtava kertomaan elämäntarinoita. Hän rakentaa hienosti Mariamin elämäntarinan pienestä kolbasta alkaen ja miten hänen elämänsä kietoutuu tiiviisti yhteen Lailan elämäntarinan kanssa. Tarina on täynnä yllättäviäkin käänteitä. Loppu saa samanaikaisesti melkein kyyneleen silmään kuin helpotuksen huokauksen.

Hosseinilla on selkeästi mukana myös yhteiskunnallinen viestinsä romaaneissaan. Tarina on kerrottu kahden afganilaisnaisen näkökulmista ja Afganistanin yhteiskunnallinen tilanne seuraa Lailaa ja Mariamia sitoen ne toisiinsa. Hosseinin yhteiskunnallinen viesti tulee hyvin selväksi, mutta hän ei kuitenkaan tyrkytä sitä eikä tuo sitä liikaa mukaan. Se syventää tarinaa ja luo myös osaltaan tunnelmaa tarinaan.

Teoksesta mielestäni heijastuukin selkeästi läpi kirjoittajan oma rakkaus alkuperäistä kotimaataan kohtaan ja halu jakaa maailmalle tarina hieman eri näkökulmasta, varsinkin poiketen meille tutusta länsimaalaisesta näkökulmasta.

Yhteiskunnallisuuden lisäksi teoksesta on löydettävissä muitakin selkeitä teemoja. Yksi vahvimmin mielestäni teoksesta välittyy tietynlaiset mieskuvat. Yksi on hyvinkin paljon kunniastaan jopa liikaakin huolta pitävä bisnesmies, yksi yliopistomaailmassa kotonaan oleva, hellä ja vapaamielinen tieteilijä, helläsydäminen mulla, uskonoppinut sekä vaimojaan raa’asti henkisesti sekä fyysisesti murjova aviomies. Kaikki hyvin erilaisia ja kaikki määrittävät vahvasti tyttäriensä ja vaimojensa elämää. Teoksessa on itse asiassa hyvin paljon löydettävissä erilaisia elementtejä.

Kirjasta jää myös hyvin samanlaiset fiilikset kuin aikaisemmin lukemastani Hosseinin kirjasta Ja vuoret kaikuivat. Näissä kahdessa on melko paljon samaa tunnetta, samaa uhrausta ja samanlaista rakkautta. Molemmista olen pitänyt paljon! Seuraavaksi Leijapoika ehkä listalle! 

Tarina todella imi sisäänsä ja sai elämään mukanaan. Suosittelen!

Kokonaisarvosana: 10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti