maanantai 23. syyskuuta 2013

K. Westö: HalkeamiaWestön teoksessa Halkeamia on koottu Westön kolumneja ja muita valikoituja tekstejä vuosilta 1986-211 ja tekstejä on valittu myös hieman teemoittain, löytyy tekstejä urheilusta, musiikista, moraalista, Suomesta, kieliasioista, kalastuksesta jne. Pääasiassa kirjaan on koottu lyhyitä kolumneja mutta sieltä löytyy myös muutama pidempikin teksti. 

Westön kolumneissa on mielestäni oikein nokkelia havaintoja elämästä ja hauskoja pohdintoja eri teemoista. Mielestäni tekstit olivat heti kirjan alussa parhaimpia ja selvästi muuttoivat tylsemmiksi loppua kohden. Tämä voi toki johtua ihan vain omista kiinnostukseni kohteista. Lopussa oli tekstejä urheilusta, mutta niisä ei mielestäni ollut sinällään mitään mielenkiintoisia pointteja. 

Westö kritisoi nykyelämän kiireellistä elämäntyyliä sekä asennoituu itse omaan vanhanaikaisuuteensa myös ihanan ironisesti. Westön teksien aihepiirien vaihtelevuus on kuitenkin iso plussa, mutta joissakin teksteissä argumentointi on hieman heikkoa. Eikä näistäkään teksteistä tietenkään puutu Helsinki -fiilistelyä! 

"Meitä vaivaa se, että rakensimme niin yksilö-, suoritus- ja menestyskeskeisen yhteiskunnan että yhteisöllisyys mureni. Meitä vaivaa se, että tämä yksilö- ja menestyskeskeisyys yhdistyy vanhaan perintöömme, joka kieltää itkemisen ja väsymisen ja luovuttamisen, on vain vaiettava, purtava hammasta ja pärjättävä." 

Pidän Westön tyylistä kirjoittaa, pidän myös yleensä Westön romaaneista melko lailla. Näissä kolumneissakin Westön kirjoitustyyli paistaa selkeästi läpi, mutta sanoisin kuitenkin että Westön romaanit ovat selkeästi parempia kuin Westön kirjoittamant kolumnit, jos nyt kerran vertailemaan lähdetään. 

Kaiken kaikkiaan, lukemisen arvoinen sekä teokseen on helppo tarttua, koska siitähän voi aina lukea vain muutaman kolumnin! ... Kohta kuitenkin huomaa, että niitä menikin samalla ahmaisulla useampi! 

Kokonaisarvosana: 7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti