lauantai 6. heinäkuuta 2013

George R.R. Martin - Korppien kestit (A Feast for Crows)Sain luettua neljännen George R.R. Martinin kirjan sarjasta Song of Ice and Fire, tunnetummin varmaan Game of Thrones –sarjasta (Game of Thrones on ensimmäisen sarjan romaanin nimi).  Kommentoin tässä ylipäätäänkin kirjasarjaa, mitä niitä on tullut siis tähän mennessä luettua.

Neljännessä kirjassa keskitytään paljon Kings Landingin tapahtumiin ja siellä oleviin hahmoihin, Jamie ja Cercei Lannisteriin, Littlefingeriin, Sansa Starkiin  sekä Aria Starkiin, Brienneen ja Samiin. Olin ensinnäkin pettynyt, mielenkiintoisimmat hahmot, Tyrion Lannister, Daenerys Targaryen, Jon Snow tms. oli jätetty kokonaan pois. Martin kommentoikin kirjan lopussa, että loppujen lopuksi neljäs kirja oli paisunut niin pitkäksi ja se piti jakaa kahtia kahdeksi eri kirjaksi. Vaihtoehtoina oli laittaa ajallisesti se puoliksi tai jakaa hahmot eri kirjoihin ja Martin oli valinnut jälkimmäisen vaihtoehdon. Itse en ole kovinkaan vakuuttunut tästä ajatuksesta. Tämä rikkoo ajallisesti tapahtumien kulun ja tuntuu vähän hassulta kirjaa luettaessa. Eri tarinalinjoissa on kuitenkin aina viitteitä toisiin.

Olen ehkä  eniten pitänyt sarjan ensimmäisestä teoksesta, Game of Thrones. Sarjaa jatkaneilla kirjoilla tuntuu olevan toistuva, sama ongelma. Ensinnäkin kirjat ovat ihan hirveän ylipitkitettyjä. Martin osaa kertoa ja keksiä herkullisia ja meheviä juonikuvioita ja käänteitä, mutta tarina edistyy todella hitaasti. Kaikki kirjat ovat varmaan vähintään n. 700 sivuisia. Itse jopa siis kuulun siihen kastiin, joka oikeasti pitää juonikuvioiden huolellisesta rakentamisesta, henkilöhahmojen rakentamisesta ja muusta hitaasta ja nautiskelevastakin etenemisestä, mutta mielestäni Martin ei tässä oikein onnistu. Kirjat ovat paikoin melko pitkäveteisiä eivätkä tunnu edistyvän millään. Mutta sitten taas kun seuraava ihan arvaamaton juonikuvio etenee, se on todella koukuttavaa! Sanotaanko karkeasti, että jos Martin tiivistäisi 700 sivuisen teoksen edes 500 sivuiseksi niin kirjat toimisivat paljon paremmin. Mutta… voin varoittaa, kaikesta tästä pitkäveteisyydestä huolimatta, tarinaan ei voi olla addiktoitumatta!

Kirjat kuitenkin ovat lukemisen arvoisia jos genren kirjoista pitää. Kirjat sekoittavat ihanasti historiallista fiilistä, fantasiaa, valtataisteluita.. Kirja on kuitenkin suorapuheinen ja kaunistelematon ja siksi se ei valu liikaa satumaisuuden puolelle. Juonikuviot ovat kyllä ihan mahtavia! Jännitystä ja juonitteluja ei näistä kirjoista puutu!

”’Daenerys is the one, born amidst salt and smoke. The dragons prove it.’ Just talking of her seemed to make him stronger. ’I must go to her. I must. Would that I was even ten years younger’”.

Luen tosiaan näitä kirjoja englanniksi, joten tosiaan kaikki nimet ja sitaatit tässäkin englanniksi. Mutta katsotaan milloin saan seuraavan osan käsiini ja ehdin siihen pureutumaan. Jännityksellä odotetaan!

Kokonaisarvosana: 7,5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti